Tortellini gevuld met pompoen en sali

Ingrediënten

Voor 6 personen:

Pasta

  • 250 g pasta-tarwebloem
  • 250 g semolina
  • 3 eieren
  • 8 eierdooiers

Vulling

  • 900 g pompoen, geschild en in blokjes
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 kleine rode ui, fijngesnipperd
  • 100 g ricotta
  • 1 eidooier, losgeklopt
  • 25 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 theelepel nootmuskaat, gemalen
  • 2 eetlepels salie, fijngehakt
  • 1 ei
  • 2 theelepels melk
  • 250 g boter
  • 10 g saliebladeren
  • Parmezaanse kaas, geraspt

Bereiding

Meng de bloem en semolina. Roer vervolgens de eieren en dooiers er doorheen, totdat je een deeg hebt dat je met je handen kunt kneden. Kneed het deeg tot het zacht, glad en elastisch is. Pak het deeg in huishoudfolie en leg het een uurtje in de koelkast.

Verwarm voor de vulling de oven voor op 190 °C. Doe de pompoen in een bakblik met de helft van de olie en flink wat zout en peper. Bak hem 40 minuten tot hij helemaal zacht is. Verhit ondertussen de rest van de olie in een pan en fruit de ui glazig. Doe de ui en pompoen in een kom, laat de overtollige olie weglopen en stamp alles goed fijn. Laat het mengsel afkoelen en verkruimel de ricotta. Roer de eierdooier Parmezaanse kaas, nootmuskaat en salie erdoor. Breng op smaak

Neem ¼ van het deeg en leg de rest van het deeg weer in de koelkast totdat je het nodig hebt. Druk het deeg plat en haal het in de dikste stand door de pastamachine. Vouw de plak dubbel en herhaal het een paar keer, zodat het pastadeeg de perfecte structuur krijg. Met bloem bestrooien en steeds in een kleinere stand door de pastamachine halen totdat het deeg de juiste dikte heeft.

Snijd voor de tortellini de deegplak in vierkantjes van 8 x 8 cm. Meng het ei en de melk, en bestrijk er de pastavierkantjes mee. Schep een theelepel vulling in het midden van elk vierkantje en vouw ze tot een driehoekje. Druk de randen goed aan. (Als u de tortellini niet meteen gebruikt, leg ze dan met ruimte ertussen op met maïsmeel bestoven pakpapier en bedek ze met een theedoek. U kunt ze 1 -2 uur laten staan voor u ze kookt – zet ze niet in de koelkast, want dan worden ze vochtig.) Kook de tortellini in kleine hoeveelheden in een grote pan kokend water met wat zout al dente. Haal de pan van het vuur en schep de tortellini er met een schuimspaan uit. Smelt voor de salieboter de boter langzaam samen met de salie en laat de smaken minstens 5 minuten intrekken. Sprenkel de boter over de tortellini heen en serveer met een beetje Parmezaanse kaas.

Opmerkingen

  • Bron: Smakelijk Italië, Sophie Braimbridge, 2005, De Lantaarn B.V.
  • Bron: The naked chef is terug, Jamie Oliver, 2000, Kosmos Uitgevers