Ananas-pecantaart

Ingrediënten

  • 1 rijpe ananas
  • 175 gr. zachte boter
  • 250 gr. donkerbruine basterdsuiker
  • ca. 15 gepelde pecannoten
  • 250 gr. bloem
  • 1 theel. bakpoeder
  • 2 theel. gemberpoeder
  • zout
  • 3 eieren gesplitst
  • 1 theel. vanillearoma
  • 3 eetl. rum
  • 1 zakje vanillesuiker

Bereiding

Snijd de ananas in plakkenschil de plakken en snijd het harde centrum eruit. Vang het uitgelopen sap op. Beboter een taartvorm [doorsnee ca. 26 cm] met 50 gram van de boter en strooier ca 100 gr. van basterdsuiker over. Rangschik in 1 laag de plakken ananas erover en verdeel de noten tussen de ananas. Zet de vorm tot gebruik in de koelkast. Zeef de bloem samen met de bakpoeder, het gemberpoeder en een  snufje zout en meng het door elkaar. Verdeel de rest van de boter in stukjesvoeg de rest van de basterdsuiker toe en kolp het geheel met de mixer tot een homogene massa. Klop een voor een de eierdooiers erdoor en vervolgens het vanille-aroma. Spatel in gedeelten het bloemmengsel erdoor en meng de rum en ca. 5 eetlepels van het opgevangen ananassap erdoor. Klop de eiwitten samen met de vanillesuiker stijf en spatel ze voorzichtig door het beslag. Verdeel het beslag over de ananas in de vorm. Bak de taart in het midden van de voorverwarmde oven [250o C.] 20 min. Verlaag de temperatuur tot 190oC. en bak de taart in nog ca. 15  min. gaar. Laat de taart in de uitgeschakelde oven met de deur op een kier ca. 10 min. staan. Neem de taart uit de oven en leg een platte schaal op de vorm en keer het geheel. Serveer de taart warm of lauw, desgewenst met geklopte slagroom en/of vanille-ijs.