Ingrediënten
- 1 kip van circa
- 1½ kg zout
- 1 eetlepel schenksiroop
- 4 eetlepels plus 1 theelepel zeezout
- 3½ theelepel Chinees vijfspecerijenpoeder
- 2 eetlepels rijstazijn
- 1l olie om te frituren
Bereiding
Breng een grote pan water met wat zout aan de kook. Leg de kip in de pan en breng het water opnieuw aan de kook. Neem de pan van de hittebron, leg er het deksel op zodat de damp niet kan ontsnappen en laat de kip 30 minuten in het water afkoelen.
Laat de kip uitlekken, dep de vogel droog met keukenpapier en leg haar minstens 12 uur op een koele, droge plaats. Vermeng in een kommetje de siroop, 1 theelepel zeezout, I/2 theelepel vijfspecerijenpoeder en de rijstazijn. Kwast hiermee de kip rondom in en leg haar 20 minuten in de koelkast. Herhaal dit tot het mengsel is opgebruikt. Leg de kip minstens 4 uur in de koelkast zodat het op de huid aangebrachte laagje helemaal droog wordt.
Hak de kip midden op het borstbeen in twee helften. Verhit de olie in een wok en frituur hierin de halve kippen 5 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal de kiphelften uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Hak ze in hapklare stukjes. Rooster de rest van het zeezout en het vijfspecerijenpoeder voortdurend roerend circa 2 minuten in een droog pannetje boven een kleine hittebron. Strooi het geroosterde mengsel over de kip.
Opmerkingen
- Aantal personen: 4