Ingrediënten
- 500 g kipfilet, kleingesneden
- ½ l arachideolie om te frituren
- 2 gedroogde rode pepers (lomboks), fijngehakt
- 1 theelepel Sichuan peperkorrels
- 100 g gepelde, ongezouten pinda’s
- 4 plakjes verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
- 3 voorjaarsuitjes, fijngehakt
- 1½ dl Chinese kippenbouillon
- 1 eetlepel lichte sojasaus
- 1 theelepel bruine suiker
- 1 theelepel rijstazijn
- 1½ theelepel maïzena
Voor de marinade
- ½ theelepel zeezout
- 1 eetlepel lichte sojasaus
- 1 eetlepel rijstwijn of droge sherry
- 1½ theelepel maïzena
Bereiding
Vermeng in een kom de ingrediënten voor de marinade. Schep er de stukjes kipfilet door en laat ze 1 uur marineren.
Verhit in een wok de olie tot het rookpunt. Leg de gehakte rode pepers en de Sichuan peperkorrels in een zeefje en dompel dit 1 minuut in de hete olie. Laat de gefrituurde specerijen uitlekken op keukenpapier en houd ze apart. Verhit de olie opnieuw en frituur de stukjes kip 5 minuten tot ze stevig en gaar zijn, maar nog wel wit. Leg de pinda’s in een zeef en frituur ze in een paar seconden bruin. Laat de pinda’s uitlekken op keukenpapier.
Schep ook de stukjes kip met een schuimspaan uit de frituurolie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Schenk bijna alle olie uit de wok.
Roerbak de gember, het knoflook en de voorjaarsuitjes 30 seconden in de in de wok achtergebleven hete olie. Voeg de gefrituurde blokjes kip en de specerijen toe en roerbak alles 3 minuten.
Vermeng in een kom de bouillon, de sojasaus, de suiker, de rijstazijn en de maïzena. Roer het mengsel door de inhoud van de wok en voeg ook de pinda’s toe. Breng het geheel voortdurend roerend aan de kook, temper de hittebron en laat het gerecht nog 12 minuten zachtjes koken.
Opmerkingen
- Aantal personen: 4