Kruidkoek

Ingrediënten

  • boter voor invetten
  • 2 eetl. paneermeel
  • 250 gr. Zelfrijzend bakmeel
  • zout
  • 250 gr. bruine basterd suiker
  • 3 volle theel. speculaas of koekkruiden
  • 1 ei 1 dl. sterk gezette zwarte koffie

Bereiding

Verwarm de oven op 175°C. Vet een cakevorm in [doorsnee 26 cm. of inhoud 1½ lt.]. Bestrooi de vorm met paneermeel, schud het te veel aan paneermeel eruit. Mix alle ingrediënten door elkaar. Schep het cakedeeg in de vorm. Bak de kruidkoek een richel onder  het midden van de oven in ± 1,15 u. gaar. [Prik er met een satéprikker in, als deze er droog uit komt is de koek gaar.] Laat  de kruidkoek iets afkoelen, stort hem dan op een taartrooster. Laat de koek verder afkoelen. Variaties: Roer door het cakemeel nog 100 gr. gewelde rozijnen gesneden dadels of pruimen. Snijd de kruidkoek in plakken. Doop driekwart deel van elke plak  in gesmolten glazuurchocolade uit een pakje. Leg de plakken op  een rooster en laat de chocolade opdrogen. Besmeer de plakken dun met sinaasappelboter: roer 25 gram zachte  boter romig met 3 eetl. poedersuiker en de geraspte schil van 1  sinaasappel.

Opmerkingen

  • Aantal personen: 4
  • Bereidingstijd: 75 min.