Ingrediënten
Voor 15 loempia’s
- 4 verse makreelfilets
- 100 gram rijstnoedels
- 15 vellen rijstpapier
- een paar blaadjes sla
- 1/2 komkommer, gehalveerd en dun in de lengte gesneden
- 1 bosje verse koriander
- 1 handvol taugé
- 2 lente-uitjes, dun gesneden
Bereiding
Meng voor de marinade de knoflook, chilipepertjes en citroengras in een vijzelpot en maal tot een pasta. Voeg de sojasaus en limoensap toe en roer met een garde door tot het gemengd is.
Leg de makreelfilets in de marinade, in een niet-metalen kom. Dek af en laat minstens 1 uur marineren.
Kook de rijstnoedels in 8 minuten in ruim kokend water gaar. Laat uitlekken, spoel af onder de koude kraan en laat verder afkoelen.
Verwarm de grill voor. Haal de makreel uit de marinade, gooi de marinade weg. Verwijder eventuele graatjes uit de makreel. Snij de filets in de lengte doormidden. Leg op een bakplaat bedekt met aluminiumfolie.
Gril de makreelfilets onder de grill van de oven, in ongeveer 4 minuten, tot de vis makkelijk uit elkaar valt met een vork. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Vul een ondiepe kom of schaal met water. Dompel een vel rijstpapier een paar seconden onder in het water, tot het zacht genoeg is om te kunnen vouwen. Leg het rijstvel op een schoon bord of snijplank en beleg het velletje met vulling aan een kant van het vel: voeg eerst wat rijstnoedels toe, een reepje sla, een paar plakjes komkommer, een paar takjes koriander, wat taugé, een stukje makreel en wat lente-ui. Rol op tot halverwege, vouw dan de uiteinden naar binnen en rol verder op. Herhaal met de resterende rijstvellen.
Opmerkingen
- Voorbereiding: 45 min
- Bereiding: 12 min
- Extra tijd: 1 uur marineren
- Klaar in: 2 uur