Pel de uien en snijd ze doormidden. Snijd de helften in plakjes.
Smelt in een braadpan de helft van de boter. Voeg de ui toe en bak die in circa 3 minuten glazig.
Voeg de licht uitgedrukte zuurkool toe en haal die los met een vork. Doe de jeneverbessen en laurierblaadje erbij. Bak de zuurkool op een zacht vuur zo`n 20 minuten mee. Bestrooi met 10 slagen uit de pepermolen. Schep regelmatig om.
Intussen: smelt in een koekenpan de rest van de boter. Bak het gehakt in circa 10 minuten rul en iets bruin. Roer gehaktkruiden en 2 eetlepels abrikozensap erdoor.
Verwarm de oven tot 225 °C.
Halveer 10 abrikozen. Schep ze en nog 2 eetlepels abrikozensap door het zuurkoolmengsel. Breng op smaak met zout en peper.
Maak puree met 3 deciliter water en melk (zie gebruiksaanwijzing).
Vet een ovenschaal (2.5 liter) in. Verdeel de zuurkool over de bodem; hierop het gehakt, dan de puree (strijk die glad); daarop de overige abrikozen.
Laat de schotel één richel onder het midden van de oven in zo`n 25 minuten lichtbruin kleuren.
Opmerkingen
Aantal personen: 4
Bron: Volkskrant
Geef bij deze zuurkoolschotel mosterdsaus: klop door 6 eetlepels azijn 1 eetlepel Franse mosterd; roer er naar keuze nog een half tot heel bakje Griekse roomyoghurt door. Of verdeel Griekse roomyoghurt over de puree-abrikozen en verwarm dit nog 5 minuten mee.