Ingrediënten
- 4 grote prei zonder wortel uiteinden, groene bladeren bewaard
- 100 g boter
- 2 teentjes knoflook, gepeld en in dunne schijfjes
- 1 bosje verse tijm, gewassen, gebruik alleen de blaadjes
- 2 glazen Chardonnay
- 300 ml groentebouillon
- zeezout
- vers gemalen peper
Bereiding
Verwijder de buitenste donkere bladeren van de prei, zodat het malse witte vlees over blijft. Was dat goed en snijd het in stukken van 2½ centimeter. Snijd de donkere delen van de prei heel fijn. Je wilt echt maar één laag prei, dus heb je een grote, ondiepe vuurvaste schaal of pan nodig Of zelfs een braadslede. Op het fornuis op laag vuur fruit je in de boter de knoflook met te tijm en het groen van de prei tot de knoflook zacht is, maar niet verkleurd. Voeg de witte prei toe en schep de stukken door de boter, schenk er de wijn en de bouillon bij en dek alles af met een cartouche. Laat het gerecht in de oven op 180 °C of in een pan op het fornuis in 35 minuten zacht en gaar worden. De boter moet een emulsie aangaan met de bouillon en de wijn waardoor een schitterende glanzende dunne saus ontstaat. Als de boter onverwachts schift, schut je de pan 30 seconden om alles weer goed te krijgen. Breng het op smaak met zout en peper en serveer.
Opmerkingen
- De groente bij de Osso buco
- Probeer dit eens: ook lekker met miniprei. Die is iets zoeter van smaak en heeft een kortere bewerkingstijd
- Of dit: voeg wat room aan de prei toe en schep er wat gekookte tagliatelle en wat handjes geraspte Parmezaanse kaas door. Verrukkelijk
- Bron: Jamie, De basis van het koken, Jamie Oliver, 2004, Culinaire Boekerij