Gefrituurde viskoekjes met kaffir lime bladeren.
Ingrediënten
Voor 20 stuks:
- 5 gedroogde chili’s, gehalveerd en de zaden verwijderd
- 1 sjalotje, fijn gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, grof gesneden
- 2 koriander wortels, gesneden
- 1 theelepel fijngesneden laos
- 6 kaffir lime bladeren, fijngesneden
- ½ theelepel zout
- 480 g gehakte wit vis (kabeljauw, koolvis, schelvis, zeeduivel)
- 1 eetlepel vissaus
- 60 g dunne groene bonen, heel fijngesneden
- olie om te frituren
Komkommersaus
- 120 ml rijstazijn
- 2 eetlepels suiker
- 5 cm komkommer (ongeschild)
- 1 kleine wortel
- 3 sjalotjes, fijngesneden
- 1 middelgrote rode chili
- 1 eetlepel geroosterde grof gemalen pinda’s
Bereiding
Voor de saus, verhit de azijn met de suiker, roer tot alle suiker is opgelost, kook tot een dunne siroop ontstaat (6-7 minuten). Snijd de komkommer in de lengterichting in vieren en snijd in kleine reepje overdwars. Halveer de wortel in de lengterichting en snijd overdwars fijn. Voeg de komkommer, wortel, sjalotjes en chili aan de afgekoelde siroop. Meng goed.
In een vijzel de chili’s, sjalotjes, knoflook, koriander wortel, laos, kaffir lime blad en zout fijn stampen tot een pasta. Meng de pasta in een kom met de vis en meng grondig. Voeg de vissaus en de groene bonen toe. Vorm kleine koekjes van ongeveer 5 cm doorsnede en 1½ cm dik. Verwarm de olie tot 200°C. Frituur de koekjes goudbruin aan beide kanten (ongeveer 2 a 3 minuten). Laat de koekjes uitlekken op keukenpapier.
Meng de pinda’s door de saus en serveer met de viskoekjes.
Opmerkingen
- Bron: Vatch’s Thai cookboek, Vatcharin Bhumichitr, 1994, Pavilion books limited, London