Som tam (Papaja salade)

Een scherpe en frisse salade van onrijpe papaja.

Ingrediënten

  • 120 g verse onrijpe papaja , geschild en zaden verwijderd
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel geroosterde pinda’s
  • 3 kleine rode of groene chili’s
  • 1 waspeen in reepjes gesneden
  • 30 g sperziebonen, in 2.5cm lengte gesneden
  • 3 eetlepels vissaus
  • 2 eetlepels limoensap
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 middel grote tomaat, in schijfje gesneden, of gehalveerde kerstomataatje
  • ijsbergsla om op te serveren

Bereiding

Snijd de papaja in lucifer grote stukjes. In een vijzel, de knoflook, pinda’s en chili’s stampen. Voeg de bonen toe en stamp tot gebroken. Voeg de papaja toe en stamp licht. Meng tot de papaja goed bedekt is met alle andere ingrediënten. Voeg de vissaus, limoensap en suiker toe. Meng goed. Voeg de tomaten toe en stamp voorzichtig.

Plaats de sla aan de rand van een bord, en de salade in het midden. Gebruik de sla als lepel om de salade te eten.

Opmerkingen

  • Bron: Vatch’s Thai cookboek, Vatcharin Bhumichitr, 1994, Pavilion books limited, London