Bustrengo (Bolognese taart van polenta en appel)

Ingrediënten

  • een klontje boter
  • 100 g polenta
  • 200 g bloem, gezeefd
  • 100 g kruim van oud brood
  • 100 g fijne kristalsuiker, plus wat extra om eroverheen te strooien
  • 5 dl volle melk
  • 3 grote scharreleieren, liefst biologisch, losgeklopt
  • 100 g vloeibare honing
  • ½ dl olijfolie
  • 100 g gedroogde vijgen, gehakt of in stukjes gescheurd
  • 100 g rozijnen of krenten
  • 500 g stevige handappels, geschild, van klokhuis ontdaan, in niet te kleine flikjes gesneden
  • ½ theelepel kaneel
  • de geraspte schil van 2 sinaasappels
  • de geraspte schil van 2 citroenen
  • 1 theelepel zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C / gasovenstand 4 en vet een ondiepe, ronde springvorm met een doorsnede van 28 cm in met boter. Meng de polenta, bloem, broodkruim en suiker in een grote kom. Meng in een andere kom de melk, eieren, honing en olijfolie. Doe het natte mengsel bij het droge en roer alles heel goed door elkaar. Doe de vijgen, rozijnen, appel, kaneel, sinaasappel- en citroenschil en zout erbij en roer nogmaals.

Giet het mengsel in de springvorm en zet de taart ongeveer 50 minuten in de oven. Houd hem goed in de gaten. Als de taart aan de randen te snel bruin wordt, kan het nodig zijn hem met folie af te dekken. Strooi er voor het serveren nog wat suiker over en eet hem bij voorkeur lekker warm. Heerlijk met een klodder crème fraîche en een glaasje vin santo!

Opmerkingen

  • Aantal personen: 8 personen
  • Bron: Jamie’s Italie, Jamie Oliver, 2005, Culinaire Boekerij