Salade van groene paprika en perzik

Ingrediënten

  • 1½ kg groene paprika’s
  • 150 ml olijfolie extra vergine
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 kg grote rijpe (maar niet overrijpe) perziken
  • 3 ruime theelepels komijnzaad
  • 2 theelepels cayennepeper
  • 1 ruime theelepel citroensap
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180ºC (gasovenstand 4). Was de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in vieren. Leg de paprikastukjes op een bakplaat en besprenkel ze met de helft van de olijfolie en de suiker. Strooi zout en peper over alle stukken. Rooster ze 45-60 minuten in de oven. Halverwege de kooktijd zijn de randen van sommige stukjes bruin en knapperig geworden. Giet er dan nog wat olijfolie over, zodat ze niet aanbranden of aan de bakplaat vastkoeken. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Schil en ontpit de perziken met een scherp mesje. Snijd ze in partjes. Doe ze in een slakom en meng ze met de afgekoelde paprikastukjes.

Doe de komijnzaad in een droge pan en bak ze op een middelhoog vuur tot ze beginnen te knappen. Laat ze niet bruin worden; anders worden ze bitter. Maal de geroosterde komijn in een vijzel, meng de cayennepeper erdoor en strooi dit poeder over de salade. Giet de resterende olijfolie en het citroensap over de salade. Hussel alle ingrediënten goed door elkaar, maak eventueel af met nog wat zout en peper en serveer de salade.

Opmerkingen

  • Bron: Echt Grieks, Theodore Kyriakou, Charles Campion, 2001, Schuyt & Co uitgevers en Importeurs bv, Haarlem