Gegrilde gevulde vis

Gebarbecuede vis gevuld met een Maleis kruidenmengsel, verpakt in bananenblad.

Ingrediënten

  • 300 g verse makreel
  • 4 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 4 gedroogde chili’s
  • 1 kemirinoot (candle nut)
  • 1½ cm garnalen pasta (trassi, belacan)
  • 1 citroengras (serai)
  • 1 stukje verse gember
  • 1 theelepel tamarinde pasta
  • suiker
  • zout
  • olie
  • bananenblad, zacht gemaakt

Bereiding

Week de chili’s in heet water. Maak de vissen schoon. Snijd de vis in aan beide kanten naast de vinnen. Bestrooi met zout. Meng 2 eetlepels water met de tamarinde pasta. Laat uitlekken. Snijd de citroengras fijn. Stamp de chili’s, sjalotjes, knoflook, kemirinoot, citroengras, gember en garnalenpasta in een vijzel. Verhit de olie in de wok. Bak het chilimengsel tot de aroma’s vrijkomen en olie uittreedt. Voeg het tamarindewater, suiker en zout toe. Zet het vuur laag, en wacht tot het mengsel droog is. Proef. Vul de vis met het mengsel in de inkepingen. Verpak de vissen in ingevet bananenblad. Gril beide kanten van de vis (20-30 minuten) tot de vis gaar is. Verwijder het bananenblad en serveer warm.

Opmerkingen

  • Bron: Malaysian favourites, Lee Mee Yoong, Yoong Sit Ying, 1993, Delta Publishing Sdn Bhd, Petaling Jaya, Malaysia