Gegrilde octopus

Ingrediënten

  • een hele octopus
  • 3 uien
  • een voet knoflook
  • een stuk verse gember
  • 5 groene Spaanse pepers
  • 5 (verse) laurierblaadjes
  • olijfolie
  • 1 liter rode wijn
  • grof zeezout
  • een barbecue en briketten

Bereiding

Maak de octopus goed schoon: haal de kop leeg en druk de harde stukje uit het midden van de ring waar de tentakels samen komen. Neem een soeppan en maak de bouillon: snijd uien, knoflook en gember in stukken, fruit ze een minuutje in de olijfolie, en breng vervolgens aan de kook met de wijn, de laurier en de pepers. Stoof de octopus drie kwartier lang op een klein vuurtje in de bouillon met de deksel erop, en laat in de pan nagaren. Een uurtje of twee is voldoende, de octopus zal dan nog warm zijn. Dep de octopus goed droog en snijd hem in negen stukken: acht tentakels en de kop. Weersta de neiging om te snoepen, want de inktvis is nu al om op te vreten. Ontsteek de barbecue. Strijk de octopus licht in met olijfolie en bestrooi met zeezout. Rooster de octopus in ongeveer tien minuten op de gloeiend hete gril, totdat de zuignapjes knapperig krokant zijn. Zo opeten, met iets erbij, hooguit een glas gekoelde rode wijn.[22]

Opmerkingen

  • Bron: Volkskrant 1-8-2006, 2006