Ingrediënten
- 750 g nieuwe aardappelen, bijv. Nicola
- 1 kleine rode ui, in smalle ringen gesneden
- 250 g kerstomaatjes, gehalveerd
- 3 eetlepels extra vergine olijfolie
- 2 theelepels geraspte mierikswortel, vers of uit een potje
- 1 theelepel Dijonmosterd
- 750 g ossenhaas of entrecote
- olie om te bestrijken
- 4 kropjes Little Gem (sla)
- 20 g kleine augurkjes, in de lengte gehalveerd (liefst cornichons)
vinaigrette
- 6 eetlepels extra vergine olijfolie
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- flinke mespunt suiker
- zout
- versgemalen zwarte peper
Bereiding
Zet de aardappelen op met koud water en wat zout. Breng ze aan de kook, draai het vuur laag en kook in 15-20 minuten gaar. Giet ze af. Maak intussen een vinaigrette door 6 eetlepels olie, azijn, suiker en zout en peper door elkaar te kloppen. Snijd de nog warme aardappelen in vieren en laat afkoelen. Voeg de ui en de kerstomaat toe, schenk hierover de vinaigrette en laat dit een uur staan zodat de smaak zich kan ontwikkelen. Roer 3 eetlepels olijfolie, de mierikswortel, de mosterd en wat zout en peper door elkaar en bestrijk het vlees met dit mengsel. Rooster het vlees 8-10 minuten boven direct halfhoog vuur. Keer het één maal om en bestrijk het met het mierikswortelmengsel. Rooster het vlees nog 2-3 minuten. Keer weer om, bestrijk opnieuw en rooster 2-3 minuten. Reken 5-8 minuten extra als het vlees doorbakken moet zijn. Laat het vlees 10 minuten rusten voor het wordt aangesneden.
Halveer de kropjes sla en scheur ze in grove stukken. Doe ze in een grote kom en schep de aardappelsalade, tomaten en vinaigrette erover. Bestrooi met de augurkjes. Snijd het vlees in dikke plakken en schep ze door de salade. Serveer als het vlees nog warm is op aparte borden of in een schaal.
Opmerkingen
- Bron: