Selderij-wortelterrine

Ingrediënten

Selderijpuree

  • 1 theelepel boter
  • 250 g knolselderij, geschild en in klokjes gesneden
  • 1 dl water
  • 1 dl kookroom
  • versgemalen peper
  • een snufje nootmuskaat
  • zeezout
  • 1¼ theelepel agar-agar
  • 2 eetlepels water
  • 4 eetlepels kappertjes
  • 1 eiwit
  • een snufje zeezout

wortelpuree

  • 1 theelepel boter
  • 200 g wortels, geschrapt en in klokjes
  • 1 dl water
  • zeezout
  • 1 dl kookroom
  • versgemalen peper
  • een snufje nootmuskaat
  • 1 ¼ theelepel agar-agar
  • 2 eetlepels water

Bereiding

Bekleed de vorm met huishoudfolie. Fruit de klokjes knolselderij in de boter. Blus ze af met het water, breng alles aan de kook en stoof de groente op matig vuur in ongeveer 10 minuten gaar. Voeg de kookroom toe en pureer het mengsel. Breng de puree op smaak met peper, nootmuskaat en zout. Roer het agar-agarpoeder met 2 eetlepels water glad en laat het 5 minuten wellen. Roer het dan door de knolselderijpuree, breng alles aan de kook en laat het op laag vuur 2 tot 3 minuten koken. Roer de kappertjes erdoor en laat het mengsel iets afkoelen.

Klop het eiwit met het een snufje zout stijf en schep het zorgvuldig door de puree. Doe alles in de bakvorm en zet die koel weg. Ga net zo te werk met de wortels. Verdeel het wortelmengsel over het selderijmengsel. Dek de vorm af met huishoudfolie en laat het gerecht in de koelkast in ongeveer 6 uur opstijven.

Haal de terrine 10 minuten voor het serveren uit de koelkast en snijd haar in plakken van circa 15 mm dik.

Opmerkingen

  • Voor 8-10 personen voor een middelgrote rechthoekige bakvorm.
  • Bron: Het gouden vergeten groenten boek, Marianna Buser, 2006, De Lantaarn, Soest