Tarte tatin van Peer

Ingrediënten

Deeg

Voor 500 g

  • 500 g zelfrijzend bakmeel
  • 300 g koude boter
  • 160 g poedersuiker
  • 2 eiereni of 16 cl koud water of koude melk

Overig

  • 4 handperen, geschild
  • 400 ml witte wijn
  • 180 g suiker
  • 2 kaneelstokje
  • laurierblaadje
  • stukje steranijs
  • 20 gekneusde zwarte peperkorrels
  • 40 g boter

Bereiding

Maak van de bloem een berg met een kuiltje op het werkblad. Doe de suiker in het kuiltje. Breek het ei op de suiker, of giet de vloeistof op de suiker. Snijd de koude boter in kleine stukjes en plaats deze op de bloem. Snijd met twee messen de boter door de bloem. Kneed het deeg met koude handen tot een samenhangend deeg. Vorm een bal van het deeg en wikkel deze in huishoudfolie. Laat het deeg 2 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de peren in de lengte doormidden en verwijder met een meloenboor het klokhuis. Doe de peerhelften met de wijn, 50 g suiker, kaneel, laurierblad, steranijs en peper in een steelpannetje. Voeg water toe tot de peren net onder staan en breng ze aan de kook. Neem de pan van het vuur en Laat de peren afkoelen in het vocht. Neem ze uit het vocht en dep ze droog. Snijd ze vanuit de punt in dunne plakjes maar houd de plakjes in de punt bij elkaar.

Vet eenpersoonsbakvormpjes van 11-12 cm doorsnede in met boteren strooide restvan de suiker over de bodems. Of maak een tarte tatin in een grote vorm. Legde peer met de bolle kant naar beneden in de vorm en druk de peer uit in een waaier. Steek rondjes ter grootte van de vormen uit het deeg en druk deze om de peer heen in de vormpjes. Prik het deeg in met een vorken bak de taartjes in ±25 minuten goudbruin. Laat ze even afkoelen en draai ze op bordjes om, zodat de peer weer boven komt. Serveer terwijl de taartjes nog lauw zijn.

Opmerkingen

  • Bron: Tartes aux fruits, Jill Elegeer, 1995, Le Ballon Eds
  • Bron: Delicious, juni 2008