Roomtruffels

Ingrediënten

  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 250 gram slagroom met een snufje zout
  • 250 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
  • vanillestokje
  • Wodka (of een likeur)
  • gesmolten chocolade op 45 °C (om te couvreren)
  • cacaopoeder

Bereiding

Breng de slagroom met het zout en vanillestokje aan de kook en voeg dan de suiker toe. Roer tot alle suiker is opgelost en laat afkoelen tot 20 °C.

Klop de boter tot een zalvige massa en giet al mixend geleidelijk de slagroom/suikerstroop toe. Tegelijkertijd kan ook sterke drank toegevoegd worden.

Indien het mengsel schift, het au bain marie verwarmen. Indien het slap is, af laten koelen en eventueel apart boter opkloppen en de slappe en afgekoelde massa geleidelijk toevoegen.

Vul de spuitzak met een gladde mond en spuit de massa op vetvrij of bakpapier en vries deze in. Vanaf -10 °C, na ongeveer 45 minuten, is alles bevroren.

Neem steeds 10 vullingen tegelijkertijd uit de vriezer en haal deze door de warme chocolade van 45 °C en leg ze in de cacaopoeder. Haal ze uit de cacaopoeder als ze gestold zijn. Herhaal dit proces voor alle vullingen.

Bewaar ze in de koelkast of vries ze direct in om langer te bewaren.

Opmerkingen

  • Bron: Unlimited Delicious, Kees Raat, 1998