Haw Mok Thalay (Gestoomde vis cake)

Ingrediënten

  • 200 ml dikke kokosmelk (coconut cream)
  • 1 theelepel rijstebloem
  • 100 g visfilet, in dunne reepjes gesneden
  • 100 g garnalen, gepeld en schoongemaakt
  • 100 g inktvis, schoongemaakt en in stukjes van 5 cm gesneden
  • 1 ei
  • 3 eetlepels vissaus
  • 300 ml kokosmelk
  • ½ kopje Thaise basilicumblaadjes (horapa)
  • 2 eetlepels fijngehakte kaffir lime blaadjes
  • verse koriander om te garneren
  • 1 fijngesneden rode chili
  • bakjes van bananenblad (5 bij 5 cm), of bakjes

Kruidenmengsel

  • 5 gedroogde chili’s, geweld in water en van zaden ontdaan
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels fijngesneden laos
  • 1 theelepel geraspte kaffir lime schil
  • 2 theelepels fijngesneden koriander wortel
  • 5 zwarte peperkorrels
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel garnalen pasta
  • 1 theelepel fijngesneden krachai (optioneel)

Bereiding

Maal de ingrediënten voor het kruidenmengsel in een vijzel of keukenmachine. Meng de dikke kokosmelk met de rijstebloem en breng aan de kook. Roer tot het mengsel dik is. Verwijder van het vuur en laat afkoelen. Meng het kruidenmengsel met de vis, garnalen, inktvis, ei en vissaus en voeg de overgebleven kokosmelk beetje bij beetje toe. Voeg de helft van de basilicum en kaffir lime toe en meng het geheel goed.

Leg in elk bakje een basilicumblaadje en vul de bakjes met het vismengsel. Stoom de bakjes 15 minuten. Verwijder de bakje uit de stomer en doe op elk bakje een beetje gekookte kokosmelk, korianderblad, kaffir lime blad en fijngesneden chili. Plaats de bakjes terug in de stomer en stoom nog een minuut.

Opmerkingen

  • Bron: The food of Thailand, Authentic recipes from the Golden KingdomThe food of Thailand, Authentic recipes from the Golden Kingdom, 1994, Periplus Editions, Hong Kong