Een verrassende krabsalade met een zoet, zuur en zoute saus. In plaats van krab kunnen ook garnalen, varkensvlees, gezouten bief of oesters gebruikt worden. De saus kan enkele dagen van te voren bereid worden en gekoeld bewaard worden. Alle smaken van de salade dienen even sterk van smaak te zijn. Daarom dienen de ingrediënten in kleine blokjes gesneden te worden zodat de smaken in balans zijn. De limoen dient in minuscule blokjes gesneden worden, de gember iets grotere blokjes en de rode sjalotjes in blokjes van ongeveer een ½ cm groot.
Ingrediënten
- 2 eetlepels geraspte en geroosterde kokos
- 1 theelepel fijngesneden limoen
- 1 eetlepel in kleine blokjes gesneden jonge gember
- 2 eetlepels in kleine blokjes gesneden rode sjalot
- 1 hand koriander blaadjes
- 1-3 kleine rode chili’s (bird’s eye chili’s), fijngesneden
- krabvlees of 4 garnalen, geblancheerd, de schaal verwijderd en gehalveerd
- 250 ml pomelo vlees
- 16 bai tong lang, betelnoot- of spinazieblad
Pasta
- 4 plakjes Laos, geroosterd
- flinke mespunt zout
- 3 kleine rode chili’s (bird’s eye chili’s), fijngestamp
- brokje garnalen pasta (kapi), geroosterd
- 1 eetlepel gedroogde garnalen
- 3 eetlepels geraspte verse kokos, geroosterd
- 1 eetlepel pinda’s, geroosterd
Saus
- 250 ml palmsuiker
- 65 ml water
- 4 eetlepels vissaus
- 3 eetlepels tamarindewater
Bereiding
Maak eerst de pasta: maal de ingrediënten voor de pasta een voor een in een vijzel totdat een smeuïge pasta ontstaat. Verhit voor de saus het water met de suiker. Draai het vuur laag als alle suiker is opgelost. Laat wat vocht verdampen, zodat een dikke siroop ontstaat. Voeg de vissaus toe, roer de pasta door de siroop en verhit op laag vuur tot de geur van de laos vrij komt. Voeg het tamarindewater toe, verhit nu echter niet meer te lang omdat het mengsel nu snel aanbrandt en het mengsel een te vaste substantie wordt als het een maal is afgekoeld. Laat het mengsel af koelen en test de smaak, deze dient zoet, rijk, zuur en zout te zijn.
Combineer de overige ingrediënten op het blad. Doe de saus op het krabmengsel en serveer.
Opmerkingen
- Bron: Thai Food, David Thompson, 2002, Pavilion Book s Limited, London