Po Pia Hat Yai (Garnalen en lychee loempia)

Ingrediënten

  • 12 loempiavellen, 10 * 10 cm
  • 6 grote rauwe garnalen, gepeld maar de staart nog aanwezig, ingewanden verwijderd en gehalveerd in de lengte richting
  • 6 grote geschilde lychees (vers of ingeblikt), fijngesneden
  • zout
  • vers gemalen zwarte peper
  • 1 ei, geklopt
  • olie om te frituren

Saus

  • 6 eetlepels rijstazijn
  • 4 eetlepels suiker
  • ½ theelepel zout
  • 1 eetlepel geroosterde en grof gemalen pinda’s
  • 4 kleine verse rode of groene chili’s, fijngesneden

Bereiding

Neem een loempiavel en vouw de ene hoek over het midden naar de andere hoek. Leg een halve garnaal op het vel met de staart buiten het gevouwen vel. Plaats de helft van een gesneden lychee naast de garnaal en strooi er zout en peper over. Rol het vel op, van de ene kant van de garnaal naar de andere kant, zodat een cilinder ontstaat als een dikke sigaret met de start van de garnaal uitstekend. Sluit de loempia met geklopt ei. Herhaal deze handeling voor alle loempia’s.

Verhit voor de saus de azijn met de suiker in een steelpan tot de suiker is opgelost. Voeg zout, pinda’s en chili’s toe. Roer goed en breng over in een kommetje.

Verhit de olie tot 200°C. Frituur de loempia’s totdat ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.

Serveer warm samen met de saus.

Opmerkingen

  • Bron: Vatch’s Thai cookboek, Vatcharin Bhumichitr, 1994, Pavilion books limited, London