Shao Mai (Granaatappel-vormige dumplings, Beijing stijl)

Gestoomde broodjes gevuld met vlees

Ingrediënten

Voor 50 stuks:

  • 500 g bloem, gezeefd
  • 2 eiwitten
  • 500 g gehakt (bief, varkensvlees of ander vlees)
  • 150 g gekookt vlees
  • 3 ½ eetlepel olie
  • 100 g ingeblikte fijngesneden bamboescheuten
  • 1 theelepel garnalen eitjes
  • 1 eetlepel verse gember, fijngesneden
  • 1 eetlepel rijstwijn
  • zout
  • 3 ½ eetlepel sojasaus
  • 100 ml sesam olie
  • 200 ml bouillon

Bereiding

Meng de bloem met eiwitten en water, tot een stevig deeg. Verdeel het deeg in 50 porties en rol elk stukje uit in een rondje van 13 cm doorsnede.

Verwarm de olie in een wok. Roerbak het gekookte vlees en bamboescheuten kort. Voeg de garnaaleitjes, gember, de helft van de rijstwijn en zout toe. Roerbak 1 minuut en verwijder uit de wok. Laat het mengsel afkoelen. Meng het gehakt met de rest van de rijstwijn, sojasaus, zout, sesamolie en een beetje water. Meng het vlees met de bamboescheuten goed en verdeel het in 50 porties.

Neem een lapje deeg en plaats er in het midden een portie vulling. Vouw het deeg over de vulling en knijp de bovenkant voorzichtig dicht zodat granaatappeltjes ontstaan. Herhaal deze actie voor alle lapjes deeg.

Plaats de dumplings in een stomer en stoom 5 minuten. Besprenkel de dumplings met bouillon en stoom verder tot ze gaar zijn.

Opmerkingen

  • Bron: Chinese home-style cooking, Wang Jinhuai, Xue Yuan, 1990, Beijing, Foreign Languages Press Beijing