Ingrediënten
Voor 4 tot 6 personen
- 3 fazantenhennen, verdeeld in poten en borststukken
- zeezout
- zwarte peper uit de molen
- jeneverbessen, geplet
- 3 eetlepels bloem
- olijfolie
- 1 kleine rode ui, gepeld, gehakt
- 1 wortel, geschild, gehakt
- 3 stengels bleekselderij, gehakt
- 4 tenen knoflook, gepeld, gehakt
- 4 dl rode wijn
- 3 laurierblaadjes
- een takje verse rozemarijn
- 200 g geroosterde en gepelde kastanjes (of vacuüm verpakt)
- optioneel: 2 eetlepels mascarpone
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C / gasovenstand 6. Wrijf de stukken fazant in met peper en zout en de gestampte jeneverbessen, en bestuif ze met bloem. Zet een pan die zo groot is dat alle ingrediënten erin kunnen op het vuur en giet er een scheutje olijfolie in. Bak de stukken fazant rondom goudbruin en leg ze op een bord. Zet het vuur wat lager en doe de gehakte uitjes, wortel, selderij en knoflook in dezelfde pan. Laat de groenten zachtjes bakken tot ze zacht en een beetje bruin zijn. Doe de wijn, laurierblaadjes en rozemarijn erbij en leg de stukken fazant terug in de pan. Doe er ook de kastanjes bij. Laat de zaak aan de kook komen, sluit de pan af met een goed sluitend deksel of met een dubbele laag folie en zet hem 2 uur in de voorverwarmde oven. Haal de stukken fazant met een tang uit de pan en houd ze warm.
Indien gewenst kan er een saus gemaakt worden van het kookvocht (tijdens bekokstoofd niet uitgevoerd). Schep het vet van het stoofvocht af. Vis het rozemarijntakje en de laurierblaadjes uit de pan, doe de mascarpone erin en laat de saus pruttelen tot hij iets is ingekookt. Leg het vlees terug in de pan, warm het nog even goed door.
Opmerkingen
- Bron: Jamie’s Italie, Jamie Oliver, 2005, Culinaire Boekerij