Peren in filodeeg gevuld met amandelen, sinaasappel en chocolade

Ingrediënten

Voor voor 4 personen

  • 4 prachtige rijpe peren
  • 40 g gepelde amandelen
  • 100 g boter
  • 50 g suiker
  • rasp en sap van een sinaasappel
  • zaad van 1 vanillestokje
  • 70 g topkwaliteit couverture (70% cacaobestanddelen)
  • 16 vellen filodeeg, diepvriesvellen ontdooid
  • Mascarpone
  • suiker
  • fromage frais, crème fraîche of vanille-ijs

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 °C. Schil de peren voorzichtig en snijd er vanaf de onderkant het klokhuis uit. Hierdoor ontstaat een gat van ongeveer 4 centimeter diep. Zet de peren opzij.

Maal de amandelen in een foodprocessor heel fijn. (Je kunt ze ook in een theedoek wikkelen en met een deegroller fijn drukken.) Doe ze in een kom met 70 gram van de boter, de suiker en de rasp en het sap van de sinaasappel. Doe het vanillezaad erbij en meng alles tot een gladde massa. Sla de chocolade in kleine stukjes en roer die er ook door. Maak er 4 balletjes van en zet die opzij.

Smelt voor het bestrijken de rest van de boter in een steelpannetje. Maak een schone theedoek nat en wring hem uit, bedek hiermee het filodeeg om te voorkomen dat het uitdroogt en breekt. Werk met één vel deeg tegelijk – ze hebben meestal A4-formaat – leg die voor je en bestrijk hem met wat gesmolten boter. Leg er een volgend vel op en ga zo door tot er 4 vellen met boter bestreken deeg op elkaar liggen. Snijd daar een vierkant van 20 x 20 centimeter van. Neem een peer en een balletje amandelvullinq, vul daarmee het gat aan de onderkant van de peer en smeer overtollige vulling over de onderkant uit. Zet de peer midden op het deeg, breng het rond het steeltje bij elkaar en knijp het stevig dicht. Het hoeft er niet al te netjes uit te zien, want dan ziet het er juist heel spannend uit. Doe hetzelfde met de overige 3 peren en zet ze 25-30 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en knapperig zijn. Serveer ze met fromage frais, crème fraîche of vanille-ijs. Deze keer is er mascarpone gemengd met suiker bij geserveerd.

Opmerkingen

  • Bron: Jamie, De basis van het koken, Jamie Oliver, 2004, Culinaire Boekerij