Fritto Di Salvia E Alici (Ansjovis in salieblad gefrituurd)

Ingrediënten

  • 12 goede kwaliteit ansjovisfilets in olijfolie
  • een klein glas santo wijn of zoete witte wijn, of de schil en sap van 1 citroen
  • 24 grote verse blaadjes salie
  • bloem, om te bestuiven
  • zonnebloemolie

Beslag

  • 255 g harde bloem
  • mespunt zout
  • 1 eigeel
  • 155 ml water
  • 200 ml koolzuur houdend bronwater
  • 55 ml olijfolie
  • 2 eiwitten

Bereiding

Leg de ansjovis op een bord en schenk de santo wijn, zoete witte wijn of citroensap en schil over de filets. Laat de vis ten minste een uur marineren. Maak tijdens het marineren het beslag. Doe de bloem, zout, eigeel en water in kom. Klop met een garde tot een dikke custard consistentie ontstaat. Voeg het bronwater beetje bij beetje toe, en vervolgens de olijfolie. Laat het beslag 30 minuten rusten.

Bevochtig de salieblaadjes met een beetje water en bestuif ze met een beetje bloem aan beide kanten. Neem een ansjovis en bedek beide kanten met een salieblaadje, zodat een sandwich ontstaat. Druk de sandwich goed samen tot wat vocht uit de ansjovis komt.

Verhit in een grote stevige pan of een frituurpan de zonnebloemolie (minimaal een laag van 5 cm olie) tot 180 ºC. Indien geen frituurpan gebruikt wordt, test dan de temperatuur van de olie met een stukje aardappel. De olie is op temperatuur als het stukje aardappel goudbruin wordt. Zet het vuur zachter. Terwijl de olie verhit wordt, klop de eiwitten met een snufje zout tot het stijf is. Meng het geklopte eiwit voorzichtig met het beslag. Plaats op het aanrecht een bord met keukenpapier.

Neem een ansjovis sandwich en doop deze in het beslag. Zorg er voor dat de sandwich dun maar wel compleet bedekt is met beslag. Verwijder het teveel aan beslag tegen de rand van de kom. Plaats de sandwich voorzichtig in de olie. Frituur maximaal 6 sandwiches tegelijkertijd. Frituur de sandwiches ongeveer 1 minuut tot ze goudbruin en knapperig zijn. Verwijder ze uit de olie en laat ze even uitlekken op het keukenpapier. Vervolgens direct opdienen, voordat ze zacht worden.[9]

Opmerkingen

  • Bron: Jamie’s Italie, Jamie Oliver, 2005, Culinaire Boekerij