Ingrediënten
- 2 kg vis (b.v. tarbot), schoongemaakt
- verse kruiden (basilicum, peterselie, topjes van venkel)
- 1 citroen in plakjes gesneden
- de schil van 1 citroen
- 3 kg grof zeezout (voor elke kg vis is er 1½ kg zout nodig)
- de schil van 1 sinaasappel
- 1 ei, geklopt
- handvol venkelzaad
- olijfolie
Bereiding
Verwarm de oven voor tot 220ºC (gas 7). Vul de schoongemaakte vis met het kruidenmengsel van basilicum, peterselie, venkelblaadjes en citroenschijfjes. Meng het zout met de sinaasappel en citroenschil, ei en venkelzaad. Besprenkel het zout met water en meng het zout goed tot het op nat zand lijkt. Leg ongeveer een laag van 1 cm zout op een bakplaat. Wrijf de vis in met olie en leg de vis op het zout. Leg de rest van het zout op de vis, druk het zout aan. De kop en staart hoeven niet perse bedekt te zijn met zout.
Bak de vis 20 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven. De exacte tijd is afhankelijk van de dikte van de zout laag, type oven, soort vis en de temperatuur van de vis toen deze de oven in ging. Controleer de vis door op in het dikste gedeelte van de vis een vork te prikken, deze 10 seconden in de vis te laten en er snel uit te trekken en de tanden van de vork tegen de lippen te houden. Indien de tanden warm zijn is de vis gaar. Indien je nog steeds niet zeker bent, haal wat zout van de vis en kijk of de vis van het bot schuift. Indien nog niet gaar, plaats het zout terug en plaats de vis nogmaals in de oven. Als de vis gaar is, haal aan tafel het zout van de vis.
Opmerkingen
- Jamie’s Italie, Jamie Oliver, 2005, Culinaire Boekerij