Recepten

Phoenix Garnalen

Ingrediënten

  • 8 schoongemaakte grote garnalen, blz. 19
  • 2½ cm verse gemberwortel, geschild en geraspt
  • 3 voorjaarsuitjes, gehakt
  • 2 eetlepels rijstwijn of droge sherry
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • ½ theelepel zeezout
  • ½ l olie om te frituren

Voor het beslag

  • 4 eiwitten
  • 2 eetlepels maïzena
  • 2 eetlepels bloem
  • circa 200 g paneermeel

Bereiding

Klop met een hakmes of met de zijkant van een groot koksmes de garnalen enigszins plat. Leg de garnalen in een schaaltje. Vermeng in een kom de gember, voorjaarsui, de rijstwijn of sherry, de sesamolie le sojasaus en het zout. Schenk het mengsel over de garnalen en laat ze 30 minuten marineren. Maak in die tijd het beslag. Klop in een kom de eiwitten stijven klop er de maïzena en de bloem door.
Dompel de garnalen in het beslag zodat er een dikke laag omheen komt. Haal ze daarna door het paneermeel.
Verhit in een wok de olie tot het rookpunt en frituur hierin de garnalen in 5 minuten goudbruin. Laat de garnalen uitlekken op keukenpapier.

Opmerkingen

  • Aantal personen: 4

Pelotas en salsa roja (kleine gehaktbrood met sherrysaus)

Ingrediënten

  • Salsa roja (sherrysaus)
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 kg. verse rijpe tomaten, ontveld, ontpit en fijngehakt
  • 2 dec. goede Fino sherry
  • 2 sneetjes droog wit brood
  • 2 eetl. vers citroensap
  • 500 gr. runder- of varkensgehakt
  • 100 gr. rauwe ham fijn gehakt
  • 50 gr. ontpitte groene olijven fijn gehakt
  • geraspte schil van halve citroen
  • zout en versgemalen peper

Bereiding

Doe de olijfolie in een ruime, ondiepe magnetronschaal en zet die  2 min. in de magnetron op 100 procent [650 watt.] Roer de ui door de olie en zet de schaal ca. 5 min. in de  magnetron op 100 procent tot de ui zacht is. Roer er de tomaten  door en zet de schaal 20 min. in de magnetron op 100 procent, tot  de saus dik is. Giet er de sherry bij en doe de schaal 10 min. in de magnetron, op 100 procent. Breng op smaak met wat zout en peper en zet weg. U kunt de saus desgewenst in de blender pureren. Laat intussen het brood even in het citroensap weken en knijp het dan uit. Doe het geweekte brood in een keukenmachine met de rest van de ingrediënten voor de gehaktballen en draai alles tot een glad geheel. Rol het mengsel in kleine ballen en schik die naaste elkaar in een passende magnetronschaal. Dek de schaal af en zet hem ca. 5 min. in de magnetron op 100 procent. Doe de gehakt ballen op een dienschaal, giet de saus erover en dien onmiddellijk op.

Opmerkingen

  • Aantal personen: 6

Pekingeend

Ingrediënten

  • 1 panklare tamme (Peking)eend van circa 1¾ kg
  • 1 eetlepel honing
  • 3 eetlepels donkere sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • enkele druppels rode voedingsmiddelenkleurstof, desgewenst

Voor de pannenkoekjes

  • Voor de pannenkoekjes:
  • 500 g bloem
  • 1 theelepel sesamolie

Om te serveren

  • hoisinsaus
  • 6 voorjaarsuitjes, in lange reepjes gesneden
  • ½ komkommer, in lange reepjes gesneden

Bereiding

Leg de eend in een vergiet en zet dit in het aanrecht. Schenk tweemaal een ketel kokend water over de eend. Hang de eend tot de volgende dag op een koude, goed geventileerde plek of leg de vogel op een rooster in de koelkast. Vermeng de volgende dag in een kommetje de honing, de sojasaus, de sesamolie en desgewenst enkele druppels kleurstof. Leg de eend op een rooster boven een braadslede en controleer of de halsopening goed is dichtgemaakt. Kwast de eend in met het honingmengsel en laat de vogel minstens 1 uur staan.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Roer 2 eetlepels water door het restant van het honingmengsel en schenk dit in de opening van de eend. Sluit de opening weer goed met cocktailprikkertjes. Braad de eend circa I l/2 uur tot het vocht dat er uitdruipt wanneer met een prikkertje in het vel wordt gestoken, helder is. Neem de eend uit de oven en laat de vogel voor het aansnijden 10 minuten op een warme plaats staan.
Maak tijdens het braden de pannenkoekjes. Zeef de bloem in een kom en roer er met scheutjes tegelijk 1/41 kokend water door. Roer er daarna circa 1 dl koud water door tot het deeg een bal vormt. Kneed de deegbal op een met bloem bestoven werkvlak goed door. Leg de deegbal terug in de kom, dek deze af met een vochtige doek en laat het deeg 15 minuten staan. Verdeel op een met bloem bestoven werkvlak de deegbal in twee porties. Rol elke portie uit tot een rol met een dikte van 5 cm. Snijd de rollen in stukjes met een lengte van 21/2 cm. Druk elk stukje met de handpalm plat. Kwast de bovenkant in met wat sesamolie en leg twee deegstukjes op elkaar, met de ingekwaste kanten naar binnen. Rol elk paar plakjes uit tot een pannenkoekje met een doorsnede van 15 cm. Verhit een droge koekenpan met een anti aanbaklaag boven een matige hittebron en bak hierin de pannenkoekjes 15 20 seconden tot de bovenkant begint op te bobbelen. Draai de pannenkoekjes om en bak de andere kant 10 15 seconden tot deze bruin begint te worden.
Neem de pannenkoekjes uit de pan en splits de pannenkoekjes in een boven  en een onderhelft. Houd ze warm, leg er velletjes vetvrij papier tussen. Serveer de in porties verdeelde eend op een voorverwarmde serveerschaal met de pannenkoekjes ernaast. Zet de hoisinsaus, de voorjaarsuitjes en de komkommer in kommetjes op tafel.

Opmerkingen

  • Aantal personen: 4

Pannekoek-lasagne

Ingrediënten

  • 8 pannenkoekjes (zelfgebakken of kant-en-klaar)
  • 350 g rundergehakt
  • 1 blik tomaatstukjes (400 g)
  • 250 g dun gesneden prei
  • zout, peper, pizzakruiden
  • 3 eetlepels olijfolie
  • boter voor invetten
  • 7.5 dl melk
  • 1.5 zakje bechamelsaus
  • 2 kuipjes smeerkaas met salami
  • 100 g geraspte jong belegen kaas

Bereiding

Verhit in een braadpan anderhalve eetlepel olijfolie. Bak het gehakt rul en gaar in 10 minuten. Breng het op smaak met zout, peper en pizzakruiden. Verhit in een pan de rest van de olijfolie. Roerbak de prei 3 minuten. Breng die op smaak met zout en peper. Bereid de bechamelsaus volgens de de gebruiksaanwijzing. Laat er de smeerkaas en de helft van de geraspte kaas in smelten. Vet een hoge ronde ovenschaal (waar de pannenkoekjes inpassen) royaal in met boter. Bedek de bodem met 1 pannenkoekje. Meng helft gehakt met de prei; andere helft gehakt met tomaat. Bouw de lasagne als volgt op: kwart deel gehakt-tomaatmengsel; enkele eetlepels saus; pannenkoekje enzovoort. Eindig met een pannekoekje en saus. Strooi de rest van de de geraspte kaas erover. Verhit de ‘lasagne’ in het midden van een voorverwarmde oven (200 °C) circa 30 minuten.

Opmerkingen

  • Aantal personen: 4
  • Bereidingstijd: 30 min.
  • Wachttijd: 40 min.

Paddestoelensoep

Ingrediënten

  • 24 gedroogde zwarte winterchampignons, 25 minuten in heet water geweekt
  • 1 cm verse gemberwortel, geschild en in 6 plakjes gesneden
  • 2 voorjaarsuitjes, fijngehakt
  • 1½ 1 Chinese kippenbouillon, blz. 29
  • 2 theelepels rijstwijn of droge sherry
  • 1½ theelepel zeezout
  • 1 theelepel bruine suiker
  • peterselie om te garneren

Bereiding

Maak de geweekte paddenstoelen schoon. Doe ze met de helft van de gemberwortel en de helft van de voorjaarsuitjes in een pan. Voeg er 1/2 theelepel zout aan toe en schenk zoveel koud water in de pan dat alles net onderstaat. Breng het geheel langzaam aan de kook en laat het 3 minuten zachtjes koken.

Laat de inhoud van de pan in een zeef uitlekken . Schenk de kippenbouillon in een pan en voeg er de uitgelekte paddenstoelen en de rest van de ingrediënten aan toe. Breng het geheel langzaam aan de kook en laat het 30-35 minuten zachtjes koken. Serveer de soep heet en garneer hem met wat peterselie.

Opmerkingen

  • Aantal personen: 4

Paasbrood

Ingrediënten

  • 45 gist
  • 170 g suiker
  • ca. 2½ dl melk of water
  • 700 g bloem
  • 115 g boter of margarine
  • 4 eierdooier
  • snufje zout
  • 225 g gemengde gehakte en gekonfijte citroen- en sinaasappelschilletjes
  • 100 g gehakte geblancheerde amandelen
  • 5 eieren rode kleurstof
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels water

Bereiding

Oven voorverwarmen heet 220 à 230°C gas 6-7 daarna matig 190°C gas 4-5 bakplaat midden 40-45 min bakken.

Maak de gist aan, roer suikerboter tot romige massa, voeg eierdooiers toevoeg bloemzout en gist toe. Kneed tot soepel deeg. Voeg de schilletjes toe. Zet het deeg een uur op warme plaats. Kneed de deeg nog eens, verdeel in 3 gelijke porties.  Vlecht de 3 stukken deeg losjes tot een paasbrood,.leg op de  bakplaat, bestrooi met amandelen. Laat nog ca. 20 minuten rijzen maak 5 holtes in het brood. Bak het brood 40-45 min. Verminder temperatuur na 20-25 min. Kook de eierenkleur ze en leg ze op het brood. Bestrijk het brood met water en verdunde honing.

Opmerkingen

  • Aantal porties: 5 tot 10

Oliebollen

Ingrediënten

  • 14 gr. instantgist
  • 75 ml lauwwarme melk
  • 200 gr. gezeefde bloem
  • 1 ei
  • 1 el suiker
  • 25 gr gesmolten boter
  • 100 ml witbier

Bereiding

Los de gist op in de lauwwarme melk en klop er de gezeefde bloem door.
Splits het ei en klop de dooier met 1 el suiker schuimig.
Smelt 25 gr boter en mix deze door het beslag.
Klop het eiwit stijf , spatel het door het beslag, dek af met plastic folie en laat 1 uur rijzen.
Schep balletjes van het beslag en bak ze in olie van 180°C. goudbruin en gaar.
Uitlekken, bestrooien met poedersuiker en schep in puntzakjes.

Mosselen met bonen & pepers

Ingrediënten

  • 4 kg mosselen, schoongeboend
  • 1¼ dl olie
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 scherpe rode pepers, desgewenst van zaadjes ontdaan, fijngehakt
  • l/2 groene paprika, van zaadjes ontdaan en gehakt
  • 3 voorjaarsuitjes, in ringetjes gesneden
  • 1 eetlepel maizenamengsel
  • 4 eetlepels rijstwijn of droge sherry
  • 3 eetlepels zwarte bonenpasta
  • 2 theelepels gemberpoeder (djahé)
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 eetlepels sambal oelek
  • 3 eetlepels oestersaus
  • ¾ l Chinese kippenbouillon

Bereiding

Doe de mosselen in een grote pan en schenk er 1/2 l water bij. Leg het deksel op de pan en zet deze circa 5 minuten boven een grote hittebron. Schud de pan regelmatig om tot alle mosselschelpen geopend zijn. Kook de mosselen desnoods in wat kleinere porties na elkaar. Neem de pan van de hittebron, schenk er het vocht uit en gooi de mosselen weg die niet open zijn gegaan.

Verhit de olie in een wok en roerbak hierin het knoflook, de pepers, de paprika en de voorjaarsuitjes circa 1 minuut. Roer in een kom de overige ingrediënten door elkaar en roer ze door de inhoud van de wok. Breng alles voortdurend roerend aan de kook en laat de saus zachtjes koken tot ze gebonden is.

Schud de mosselen door de saus in de wok en verhit ze nog circa 5 minuten.

Opmerkingen

  • Aantal personen: 4-6

Minestrone con pesto

Ingrediënten

  • 1 zak panklare Italiaanse groentemix (400 gr.)
  • 1 potje witte bonen in tomatensaus (350 gr.)
  • 50gr. macaronischelpjes
  • 1 pot tomatenbouillon (340 ml.)
  • 1 Italiaanse cervelaatworst 250 gr. (Stegemans)
  • 3 eetl.groene pesto (potje , Grand’italia)
  • 1/2 zakje fijn geraspte Parmezaanse kaas (100 g., Grozette)

Bereiding

Groentemix, witte bonen met saus, macaroni, tomatenbouillon +2 potten water in soeppan doen en al roerend aan de kook brengen. Intussen worst in blokjes snijden. Worst toevoegen en soep afgedekt in ca. 4 minuten zachtjes gaar koken. Pesto erdoor roeren. Soep in vier borden scheppen en bestrooien met kaas. Serveren met ciabatta. [It. stokbrood].

Opmerkingen

  • Aantal personen: 4
  • Bron: Allerhande