Couscous met kip, rozijnen en uien

Ingrediënten

  • 1.5 kg uien
  • 1 grote kip (1500 gram)
  • ongeveer 2 dl olie
  • 1 kaneelstokje
  • 2½ theelepel gemberpoeder
  • 2½ theelepel zwarte peperzout
  • 2 mespuntjes saffraan (of een paar draadjes)
  • 1½ theelepel kaneel
  • 1 kg fijne couscous
  • 1 blik kikkererwten (ca. 450 g)
  • 250 gram gele rozijnen.

Bereiding

Pel de uien, halveer ze in de lengte en snijd de helften tot lange repen. Spoel de kip schoon, dep haar droog en leg het kaneelstokje erin. Schenk 2 eetlepels olie in de onderste pan (van de stoompan) en doe daarbij 1 theelepel van respectievelijk het gemberpoeder en de peper. Nog 2 eetlepels olie gemengd met de opnieuw 1 theelepel gemberpoeder en evenveel peper dienen voor het inwrijven van de kip. Leg de kip in de onderste pan en voeg zout en de helft van de saffraan toe. Braad de kip 5 minuten lang op hoog vuur, keer haar dan om strooi er twee handjes ui bij en braad de kip nog eens 5 minuten. Schenk ongeveer driekwart liter water in de pan tot de kip praktisch onderstaat. Draai het vuur laag zodra het vocht borrelt. Schenk in een aparte pan 3 eetlepels olie, doe daarbij het resterende restant van de repen ui, het gemberpoeder, de peper en de saffraan en voeg de kaneel en wat zout toe. Al roerende 2 minuten op hoog vuur fruiten, dan het vuur temperen en het uimengsel nog 20-30 minuten laten sudderen. Prepareer intussen de couscous voor de eerste stoombeurt. Schep het graan in een schaal, giet er 2 dl water en 3 eetlepels olie bij en wrijf de korrels met de handen door het vocht. Hevel de couscous over naar het bovenste gedeelte van de stoompan (keskes) en plaats deze op de onderste. Wikkel een vochtige doek om de naad tussen de twee etages zodat de stoom niet door de kieren ontsnapt maar recht omhoog stijgt. Zet de dekselloze toren 20-30 minuten op halfhoog vuur. Stort de couscous vervolgens weer in de schaal en wrijf er 3 kopjes koud water (ongeveer 6 dl)3 eetlepels zout en 2 eetlepels olie door. Giet de erwten af en doe ze bij de kip. Spoel de rozijnen af en roer ze door het uien mengsel. De couscous is nu toe aan de tweede en laatste stoombeurt. Schep een laag graan terug in de keskes, draai het vuur hoog en wacht tot de stoom zich een weg door de laag heeft weten te banen en voeg dan de rest van het graan toe. Na 5-8 minuten heeft de stoom de nieuwe hindernis overwonnen als rook uit de Sixtijnse kapel die signaleert dat de couscous gaar is.

Opmerkingen

  • Aantal personen: 6-8
  • Bron: NRC Handelsblad
  • In Marokko serveert men alles op een grote schaal. Spreid de couscous over de schaal, drapeer de kip en de erwten op en verdeel over dat alles het kookvocht. Schep tot slot de stukjes ui en de rozijnen erbij.