Pekingeend

Ingrediënten

  • 1 panklare tamme (Peking)eend van circa 1¾ kg
  • 1 eetlepel honing
  • 3 eetlepels donkere sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • enkele druppels rode voedingsmiddelenkleurstof, desgewenst

Voor de pannenkoekjes

  • Voor de pannenkoekjes:
  • 500 g bloem
  • 1 theelepel sesamolie

Om te serveren

  • hoisinsaus
  • 6 voorjaarsuitjes, in lange reepjes gesneden
  • ½ komkommer, in lange reepjes gesneden

Bereiding

Leg de eend in een vergiet en zet dit in het aanrecht. Schenk tweemaal een ketel kokend water over de eend. Hang de eend tot de volgende dag op een koude, goed geventileerde plek of leg de vogel op een rooster in de koelkast. Vermeng de volgende dag in een kommetje de honing, de sojasaus, de sesamolie en desgewenst enkele druppels kleurstof. Leg de eend op een rooster boven een braadslede en controleer of de halsopening goed is dichtgemaakt. Kwast de eend in met het honingmengsel en laat de vogel minstens 1 uur staan.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Roer 2 eetlepels water door het restant van het honingmengsel en schenk dit in de opening van de eend. Sluit de opening weer goed met cocktailprikkertjes. Braad de eend circa I l/2 uur tot het vocht dat er uitdruipt wanneer met een prikkertje in het vel wordt gestoken, helder is. Neem de eend uit de oven en laat de vogel voor het aansnijden 10 minuten op een warme plaats staan.
Maak tijdens het braden de pannenkoekjes. Zeef de bloem in een kom en roer er met scheutjes tegelijk 1/41 kokend water door. Roer er daarna circa 1 dl koud water door tot het deeg een bal vormt. Kneed de deegbal op een met bloem bestoven werkvlak goed door. Leg de deegbal terug in de kom, dek deze af met een vochtige doek en laat het deeg 15 minuten staan. Verdeel op een met bloem bestoven werkvlak de deegbal in twee porties. Rol elke portie uit tot een rol met een dikte van 5 cm. Snijd de rollen in stukjes met een lengte van 21/2 cm. Druk elk stukje met de handpalm plat. Kwast de bovenkant in met wat sesamolie en leg twee deegstukjes op elkaar, met de ingekwaste kanten naar binnen. Rol elk paar plakjes uit tot een pannenkoekje met een doorsnede van 15 cm. Verhit een droge koekenpan met een anti aanbaklaag boven een matige hittebron en bak hierin de pannenkoekjes 15 20 seconden tot de bovenkant begint op te bobbelen. Draai de pannenkoekjes om en bak de andere kant 10 15 seconden tot deze bruin begint te worden.
Neem de pannenkoekjes uit de pan en splits de pannenkoekjes in een boven  en een onderhelft. Houd ze warm, leg er velletjes vetvrij papier tussen. Serveer de in porties verdeelde eend op een voorverwarmde serveerschaal met de pannenkoekjes ernaast. Zet de hoisinsaus, de voorjaarsuitjes en de komkommer in kommetjes op tafel.

Opmerkingen

  • Aantal personen: 4