Pelotas en salsa roja (kleine gehaktbrood met sherrysaus)

Ingrediënten

  • Salsa roja (sherrysaus)
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 kg. verse rijpe tomaten, ontveld, ontpit en fijngehakt
  • 2 dec. goede Fino sherry
  • 2 sneetjes droog wit brood
  • 2 eetl. vers citroensap
  • 500 gr. runder- of varkensgehakt
  • 100 gr. rauwe ham fijn gehakt
  • 50 gr. ontpitte groene olijven fijn gehakt
  • geraspte schil van halve citroen
  • zout en versgemalen peper

Bereiding

Doe de olijfolie in een ruime, ondiepe magnetronschaal en zet die  2 min. in de magnetron op 100 procent [650 watt.] Roer de ui door de olie en zet de schaal ca. 5 min. in de  magnetron op 100 procent tot de ui zacht is. Roer er de tomaten  door en zet de schaal 20 min. in de magnetron op 100 procent, tot  de saus dik is. Giet er de sherry bij en doe de schaal 10 min. in de magnetron, op 100 procent. Breng op smaak met wat zout en peper en zet weg. U kunt de saus desgewenst in de blender pureren. Laat intussen het brood even in het citroensap weken en knijp het dan uit. Doe het geweekte brood in een keukenmachine met de rest van de ingrediënten voor de gehaktballen en draai alles tot een glad geheel. Rol het mengsel in kleine ballen en schik die naaste elkaar in een passende magnetronschaal. Dek de schaal af en zet hem ca. 5 min. in de magnetron op 100 procent. Doe de gehakt ballen op een dienschaal, giet de saus erover en dien onmiddellijk op.

Opmerkingen

  • Aantal personen: 6