Sachertorte

Ingrediënten

Voor de cake

  • 140 gr pure chocolade, grof gehakt   
  • 140 gr boter, op kamertemperatuur   
  • 110 gr poedersuiker   
  • ¼ tl zout   
  • 1 tl vanille-extract   
  • 6 eidooiers   
  • 6 eiwitten   
  • 110 gr fijne suiker   
  • 140 gr bloem

Voor de ganache

  • 100 ml slagroom   
  • 200 gr pure chocolade, gehakt   
  • 25 gr boter, op kamertemperatuur

Verder nodig

  • boter, om in te vetten   
  • 300 gr abrikozenjam   
  • melkchocolade, gesmolten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 °C.
Vet een springvorm van 23 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Smelt de pure chocolade au bain-marie en laat deze iets afkoelen. Doe de boter, poedersuiker, het zout en vanille-extract in een kom en mix dit enkele minuten tot een romig geheel. Voeg de eidooiers toe en blijf kloppen tot een romige massa. Klop (met schone garde) de eiwitten in een andere vetvrije kom stijf en voeg geleidelijk de fijne suiker toe. Klop de eiwitten tot een stijf en glanzend geheel. Meng de gesmolten chocolade door het botermengsel en spatel daar vervolgens de bloem door. Meng als laatste de opgeklopte eiwitten in gedeeltes door het beslag, probeer het daarbij zo luchtig mogelijk te houden. Doe het beslag in de springvorm en bak de taart in 50 tot 60 minuten gaar. Laat de taart eerst 15 minuten afkoelen in de vorm en laat hem verder afkoelen op een rooster.
Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje en druk deze door een fijne zeef. Keer de cake om zodat de onderkant de bovenkant wordt en snijd de cake horizontaal doormidden. Strijk er een laag abrikozenjam tussen. Plaats de helften op elkaar en bestrijk de zij- en bovenkant met de abrikozenjam. De jam moet eerst een halfuur opdrogen voordat de ganache over de taart gegoten kan worden.
Doe de slagroom in een steelpan en breng deze aan de kook. Haal de pan van het vuur en giet de room over de gehakte chocolade. Roer door tot er een mooie ganache ontstaat. Voeg de boter toe aan de ganache en roer nog een minuut goed door. Plaats de taart op een rooster en giet de ganache er rijkelijk overheen, zodat ook de zijkanten goed bedekt zijn. Maak de bovenkant eventueel glad met een paletmes. Met dit recept maak je meer ganache dan je nodig hebt omdat bij het overgieten van de taart wat ganache verloren zal gaan. Laat de taart opstijven in de koelkast.
Spuit met de gesmolten melkchocolade het woord ‘Sacher’ op de taart.

Opmerkingen

  • Bron: rutgerbakt.nl