Tabouleh

Ingrediënten

  • 200 gr verse peterselie (krul of plat)
  • 30 gr verse munt
  • 100 gr (volkoren) bulgur
  • 400 gr tomaten, rijp en smaakvol
  • 3 lente ui
  • 1/2 komkommer
  • 8 el olijfolie extra vergine
  • 2 el granaatappelmelasse (optioneel, je kunt het er ook uitlaten)
  • sap van 1/2 citroen (gebruik je geen granaatappelmelasse, gebruik dan meer citroen)
  • gemalen zwarte peper
  • zout
  • optioneel: granaatappelpitjes

Bereiding

Was de peterselie en munt, sla het water eruit en dep eventueel nog een beetje droog.

Doe de bulgur in een grote schaal of pan. Halveer de tomaten en knijp ze uit boven de bulgur zodat al het vocht in de schaal komt. Snijd daarna het vruchtvlees van de tomaten fijn en doe de stukjes in een grote kom. Giet nog een klein scheutje kokend water over de bulgur zodat het net onder staat en laat een minuut of 15 tot 20 afgedekt staan.

Snijd de peterselie en munt fijn met een scherp mes. Niet hakken waardoor het te fijn wordt, maar echt snijden. Dit kan daarna bij de stukjes tomaat. Snijd de lente ui in flinterdunne plakjes. Halveer de komkommer en schraap de zaadjes eruit met een lepel. Snijd de halve komkommer daarna in kleine blokjes. Zowel de lente ui als komkommer gaan ook in de schaal.

Maak een dressing van de olijfolie, granaatappelmelasse, citroensap, zwarte peper en zout. Schep de bulgur om met 2 eetlepels olijfolie en meng daarna met de kruiden en groenten, samen met de dressing. Meng alles goed door elkaar en proef. Voeg eventueel nog extra olijfolie, citroensap of peper en zout toe.

Serveer de tabouleh op een grote platte schaal of in een diepe kom en strooi er eventueel nog wat granaatappelpitjes over.

Opmerkingen

  • Bereidingstijd: 30 minuten