Venkelgratinée

Ingrediënten

  • 2 kleine venkelknollen (500 gram)
  • 1 ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels witte droge wijn
  • 2 eetlepels gehakte amandelen
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
  • 1 bekertje crème fraîche
  • 1 deciliter melk
  • zout
  • peper
  • 2 eetlepels Gruyère kaas

Bereiding

Verwarm de oven voor op 225°C.
Maak de venkelknollen schoon en halveer ze in de lengte. Snijd de harde kern uit de venkelhelften.
Kook de venkel in kokend water circa 10 minuten.
Laat de venkel uitlekken.
Snijd de ui in kleine stukjes.
Verhit in een koekenpan de olie.
Fruit de ui circa 3 minuten.
Leg de venkels in een ovenschaal. Bestrooi ze met de amandelen een halve theelepel Provençaalse kruiden, zout en peper.
Meng de crème fraîche met de melk, ui, een halve theelepel kruiden en zout en peper naar smaak. Giet dit mengsel over de venkel.
Laat de venkel in het midden van de oven 20 minuten licht kleuren.
Bestrooi de venkel met de Gruyère kaas en laat de kaas in nog 5 minuten in de oven smelten.

Opmerkingen

  • Aantal personen: 2
  • Bron: Volkskrant
  • Serveer met Risotto