Zuurkool met gehakt en abrikozen

Ingrediënten

  • 3 uien (150 gram)
  • 1 pakje zuurkool (510 gram)
  • circa 40 gram boter
  • 3 jeneverbessen
  • 1 laurierblaadje
  • versgemalen peper
  • zout
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 zakje gehaktkruiden met zout (10 gram)
  • 1 blikje gepelde abrikozen (425 gram)
  • 1 pakje aardappelpuree (met kaas)
  • voor 3 personen
  • 2 deciliter melk
  • 3 takjes peterselie

Bereiding

  • Pel de uien en snijd ze doormidden. Snijd de helften in plakjes.
  • Smelt in een braadpan de helft van de boter. Voeg de ui toe en bak die in circa 3 minuten glazig.
  • Voeg de licht uitgedrukte zuurkool toe en haal die los met een vork. Doe de jeneverbessen en laurierblaadje erbij. Bak de zuurkool op een zacht vuur zo`n 20 minuten mee. Bestrooi met 10 slagen uit de pepermolen. Schep regelmatig om.
  • Intussen: smelt in een koekenpan de rest van de boter. Bak het gehakt in circa 10 minuten rul en iets bruin. Roer gehaktkruiden en 2 eetlepels abrikozensap erdoor.
  • Verwarm de oven tot 225 °C.
  • Halveer 10 abrikozen. Schep ze en nog 2 eetlepels abrikozensap door het zuurkoolmengsel. Breng op smaak met  zout en peper.
  • Maak puree met 3 deciliter water en melk (zie gebruiksaanwijzing).
  • Vet een ovenschaal (2.5 liter) in. Verdeel de zuurkool over de bodem; hierop het gehakt, dan de puree (strijk die glad); daarop de overige abrikozen.
  • Laat de schotel één richel onder het midden van de oven in zo`n 25 minuten lichtbruin kleuren.

Opmerkingen

  • Aantal personen: 4
  • Bron: Volkskrant
  • Geef bij deze zuurkoolschotel mosterdsaus: klop door 6 eetlepels azijn 1 eetlepel Franse mosterd; roer er naar keuze nog een half tot heel bakje Griekse roomyoghurt door. Of verdeel Griekse roomyoghurt over de puree-abrikozen en verwarm dit nog 5 minuten mee.