Ingrediënten (2 personen)
- 2 stukken ontvelde tarbotfilet ongeveer 175 g elk
- olie
- zout
- peper
Ingrediënten voor de saus
- 30 g boter
- ½ eetlepel zonnebloemolie
- 1 sjalot, zeer fijngehakt
- 110 g kleine wilde paddenstoelen (bijv. kleine eekhoorntjesbrood, cantharellen of wat maar gemakkelijk te verkrijgen is), schoongemaakt, doormidden gesneden of in vlakjes als ze groot zijn
- 150 ml gereduceerde visbouillon
- l eetlepel gehakt vers bieslook
- zout
- peper
Bereiding
Wrijf een pan met een dikke bodem in met iets olie en verwarm hem tot hij zeer heet is. Bestrijk dan een kant van elke tarbotfilet met nog wat olie en leg de filet in de pan. laat hem 3 minuten bakken en keer de vis dan. Temper de warmtebron iets en laat de vis nog eens 1 tot 2 minuten bakken tot hij net gaar is. Houd de vis warm tot gebruik.
Maak in een andere pan de saus . Verhit de helft van de boter met de olie. Bak de sjalot zachtjes gaar, verhoog dan de temperatuur en doe de paddenstoelen in de pan. Laat dit bij hoge temperatuur koken, onder een of twee keer roeren, tot de paddenstoelen zacht en goed gaar zijn. Doe dan de gereduceerde visbouillon, bieslook zout en peper erbij en breng dit aan de kook. Laat het l tot 3 minuten zachtjes koken tot een stroopachtige vloeistof, temper de warmte dan iets en klop de laatste boter in kleine stukjes gesneden, erdoor om de saus te binden. Op smaak afmaken en dan de Saus over de tarbot scheppen. Meteen verorberen.
Opmerkingen
- Bron: Vis!, Sophie Grogson, William Black, 1998, Uitgeverij BZZTôH, ’s-Gravenhage